woensdag 30 september 2015

Pepers

Dit jaar heb ik voor het eerst pepers in mijn tuin gekweekt. Eigenlijk is het heel goed gegaan. Ik heb al flink kunnen oogsten en er hangt ook nog genoeg aan.
Maar aangezien wij niet echt grootgebruikers zijn van rode peper ben ik op zoek gegaan naar een recept voor sambal. Ik maakte het recept van Diana: sambal met tomaten. Het recept vind je hier. Het is een erg lekkere sambal!Ook leuk om cadeau te geven:

Naast een etiket heb ik er ook nog een briefje op gedaan met:
Lekker?!
Ook maken?!
Open maken!
Hierin zit het recept van de sambal met wat zaden van de gebruikte peper die ik gedroogd heb.

Fijne dag allemaal

Groetjes Titi

vrijdag 25 september 2015

pannenlappen haken

Als ik b.v. een weekendje weg ga neem ik graag een haakwerkje mee. Wel een klein haakwerkje. Toen we laatst een weekendje naar zee waren heb ik deze pannenlappen gehaakt:

zoals je ziet is de kleur blauwe niet helemaal hetzelfde. Foutje bij het inpakken. Als ik thuis was geweest was ik zeker op zoek gegaan naar het goede kleurtje blauw maar nu kon dat niet. En eigenlijk vind ik het ook wel grappig zo. Ik heb ze passend bij de keuken gehaakt:
Het patroon vond ik hier.

Fijne dag allemaal

Groetjes Titi

woensdag 23 september 2015

Kokoskransen

Heel holland bakt is weer op de buis. In de eerste aflevering werden er kokosmakronen gebakken. Hmmm lekker maar hier in Duitsland niet te koop. Helaas gebruikte ze glucosestroop in het recept wat je niet zomaar in de supermarkt kan kopen. Dus ik liet het idee van ze ook bakken weer een beetje varen.
Tot dat ik van de week in de supermarkt bakoblaten zag liggen. Ik heb ze toch maar meegenomen en ben een beetje verder gaan zoeken naar een andere recept zonder glucosestroop. Toen vond ik de tip dat je glucosestroop ook kan vervangen door honing en dus heb ik toch het recept van heel Holland bakt gebruikt.
En tadaaa!
Het zijn meer kokoskoeken geworden. Je had een groot spuitmondje nodig en die had ik niet. Toch geprobeerd met een kleinere maar dat werd een grote kliederboel. Maar ze smaken heerlijk en zijn eigenlijk makkelijk om te maken!
Ook aan de slag? Het recept vind je hier.

Fijne dag allemaal
Groetjes Titi

zondag 20 september 2015

Handdoekje opvrolijken

Laatst liep ik in een mooie woonwinkel waar ze prachtige handdoeken hadden. Met kant en band erop, ik vond ze super maar de prijs vond ik erg hoog....Maar geïnspireerd kocht ik effen gastendoekjes en ging zelf aan de slag:


Ik naaide er een stukje band op wat ik nog had liggen en haakte er in bijpassende kleur een randje aan. Ik ben er helemaal blij mee. Deze gaat eerst een keer in de wasmachine en de droger om te kijken hoe het zich allemaal houd. Gaat het goed dan ga ik ook met de andere doekjes aan de slag!

Fijne dag allemaal

Groetjes Titi

dinsdag 15 september 2015

Courgette recepten

Als je naar buiten kijkt lijkt het al wel herfst maar als ik een rondje door de moestuin maak is er nog genoeg te beleven en te oogsten. Neem nou de courgettes die blijven maar door groeien! Klein geoogst heerlijk rauw en natuurlijk werden er al heel wat courgettesoepjes gekookt. Laatst had ik bolcourgettes gevuld en in tomatensaus gegaard. En het was erg lekker! Hier het recept

2 personen:
* 2 ronde courgettes
* 2 uien
* 2 teentjes knoflook
* 150 gram gehakt
* paprikapoeder
* 1 el tomatenpuree
* 1 blik tomatenstukjes
* oregano
* 1 a 2 oude boterhammen
* beetje grana padano kaas
* peterselie
* olijfolie
* peper en zout

Eerst zet je de tomatensaus op. Heel makkelijk; een uitje aan fruiten, dan de tomaten erbij. Op smaak brengen met zout, peper en oregano. Dit op een klein vuurtje laten pruttelen totdat je klaar bent om de courgettes in de oven te doen.
Dan hol je de courgettes uit. Ik doe dit altijd met een meloenboor dat werkt makkelijk. Het vruchtvlees snij je klein. Dan maak je de vulling: uit aan fruiten in een beetje olijfolie, dan 1 teentje knoflook fijn snijden en toevoegen. Voeg dan het gehakt toe (ik heb kippengehakt gebruikt) en bak deze rul.  Op smaak brengen met zout, peper, paparikapoeder en tomatenpuree. Tot slot doe je het vruchtvlees van de courgettes erbij. 
Vul de courgettes met dit mengsel en zet ze in een ovenschaal. 
Voor het korstje: in de keukenmachine met mes: de boterham, knoflook teen, peterselie en kaas fijn malen. Dan een beetje olijfolie erbij. Doe dit over de vulling op de courgette.
Tot slot de tomatensaus rondom de courgettes in de ovenschaal. Ongeveer 20 minuten op 180 graden.
Wij aten er rijst bij.

Dit recept heb ik zelf samengesteld. Een recept wat ik van internet heb en ook echt heel erg lekker is is het volgende:

Lasagne met zalm en courgette
Lasagne met zalm en courgette. Klik hier voor het recept. Nog een tip voor dit recept is om gerookte zalm te gebruiken i.p.v. verse of diepvries zalm. Dit geeft veel meer smaak.

Van mij mogen er nog wel wat courgettes komen uit de tuin!

Fijne dag allemaal

Groetjes Titi



dinsdag 8 september 2015

Dol op dahlia's

Het begon allemaal twee jaar geleden in het voorjaar...een buurvrouw vroeg of ik dahlia knollen van haar wilde want ze had er teveel. Ik dacht dat is aardig en zei ja. Dus ik die knollen geplant. Toen ben ik er eens over gaan lezen en kwam erachter dat je die knollen weer uit de grond moet halen voor de winter. Wat een gedoe...dacht ik. Maar heb het toch gedaan. Vorig jaar weer de knollen geplant op plaatsen waar je e er ook weer makkelijk uit kan halen. Eigenlijk helemaal niet zoveel werk, en ze bloeien super lang! Daarnaast vermeerderen ze zichzelf. Dit jaar kreeg ik nog wat nieuwe soorten van de buurvrouw en kocht ik zelf ook nog een paar soorten. Ik geloof dat ik besmet ben met het dahlia virus....
Hier wat foto's van de favorieten van mij:
 Op de vaas zijn ze ook prachtig, de hele zomer heb ik er al plezier van!



De meeste dahlia's heb ik dit jaar aan de rand van de moestuin staan maar deze staat in een grote pot bij de voordeur. Dat werkt ook erg goed!

 Dit is een van mijn zelf gekochte aanwinsten. Ik vind ze super mooi dat het paarse blad en de eenvoudige bloem!


Doordat de knollen zich vermeerderen kan ik ook weer wat van mijn nieuwe soorten geven aan de buurvrouw. Ook heb ik vorig jaar wat knollen aan mijn schoonmoeder gegeven dus die heeft nu ook dahlia's op haar balkon in potten. Super leuk toch!

Fijne dag allemaal 

Groetjes Titi