zaterdag 6 juni 2015

Rondje door de moestuin

Tijd voor een rondje door de moestuin. Alles begint nu lekker op gang te komen. Nu twee warme dagen gehad maar daarvoor was het hier eigenlijk steeds een beetje aan de koude kant. Elke ochtend maak ik nadat ik de kippen heb verzorgd een rondje door de moestuin. Wat is er nieuw te ontdekken, gegroeid, opgekomen of zijn er nog slakken te vinden....
Nu neem ik jullie even mee:
Eerst even de kas in, een paprikaplant heeft zijn eerste bloemknopje al 
De peperplant kan we wat water gebruiken...maar ook al een bloemknopje zichtbaar. Dit is voor het eerste jaar dat ik zelf peper heb gezaaid. Ik heb zaad van de action gebruikt.
 Zo, de tomaten gaan snel! Dit zijn partytomaten, een kleine soort. Het zijn de eerste bij mij die ook al vruchtjes hebben gevormd. 
En hier even een experiment. De gember lag op de fruitschaal en begon een uitstulping te vormen. Even op internet gezocht en nu blijkt dat je zelf ook gember kan kweken. Dus dat ga ik ook maar proberen. Eerst in een bakje met vochtige grond en als er groene uitlopers komen kan hij de grond in in de kas. Ik ben benieuwd!


Slakroppen tussen de rode kool en koolrabi staan er mooi bij. Daar kunnen we al wel wat van oogsten!

De eerste bloemknoppen bij de courgetteplant zijn ook al zichtbaar.

De peultjes en erwten groeien hard. Al de eerste peultje kunnen eten hmmmm.
 Tuinbonen heb ik dit jaar ook voor het eerste. Nooit geweten dat de bloemen van tuinbonen zo heerlijk ruiken!
Mais met aan de voet klimbonen. De mais moet wel een beetje doorgroeien anders word die ingehaald door de bonen...Dit jaar de drie gezusters geplant. Een rondje van mais met in het midden pompoen en aan de voet van de mais klimbonen.

 En de eerste aardbeien hangen er ook al weer kan niet wachten om de eerste aardbei uit eigen tuin weer te kunnen eten.
 Dit zijn de tayberries. Het is een braamboos. Het is de eerste bij mij van de bramen en frambozen die bloeit en al vruchten vormt. Ik hoef er weinig aan te doen maar mijn hulpje is op de foto mooi in actie.
De rabarber, het is zijn tweede jaar in mijn tuin en begint nu een mooie plant te worden.

 De bosbes staat vol in bloei, ben benieuwd dat heb ik nog niet eerder zo gehad.

 En ook de kruisbes doet het weer aardig dit jaar.

En dan nog een verrassing voor mij. Vorig jaar kocht ik een kleine kiwiplant. Die zouden heel snel groeien had ik gelezen. Ik dacht dat is mooi voor bij het kippenhok, lekker wat schaduw voor de kippen. Maar die plant groeide eigenlijk amper. Voor de winter had ik hem goed toegedekt maar ik had de indruk dat hij doorgevroren was. Maar toen ineens kreeg hij toch een uitloper. En nu zitten er ook nog een paar knopjes in. Dus wie weet gaat het toch nog wat worden met de kiwiplant!

Zo dat was het rondje van vandaag, wat weer een hoop om te zien.

Fijne dag allemaal

Groetjes Titi

4 opmerkingen:

 1. Ziet er goed uit, je zult wel trots en blij zijn met zo'n mooie groente tuin:)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wauw, dat gaat heel goed bij jou! (Helaas bij mij dit jaar een stuk minder, al heb ik wel al volop van sla en rucola kunnen genieten). Grappig, gember ben ik ook aan het uitproberen.
  Ik hoop dat je er nog heel veel van kunt genieten; zowel om naar te kijken als van te eten ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat staat het er allemaal mooi bij zeg! Kan wel zien dat je er veel tijd en liefde in stopt ;-). Eet smakelijk! Liefs, Mirjam.

  BeantwoordenVerwijderen